Monday, March 7, 2011

pAsAR pAgI & tEpUnG BuNgKuS

pagi td me g pasar pagi kat kg me di benta kuala lipis.... me g wit my twin,,sis iena , n my cousin....pg td me bgn kol 830 so kne tgal ngan mak nak g pasar...so me pown tgu la dorunk balik...ble dorunk balik tgk dorunk bli selendang...hahahah me nak jugak..so me decide nak g gaks bli..tu yg g balik pasar ngan daks2 ni...so hasilnye me borong 2 helai selndag hahahahahaha

 my cousin azaim, amsyar, akif..hahahahha pic belakng je ader
sis iena wit me at pasar pg..hahahahha sakai jerp..


me tgh belek2 selendang

 
sis iena tlg me n ierah pilih selendang


iena n my twin ierah


nie die selendang yg me bli...  murah je rm10 sehelai...muahahahahahhahahaha


continue cte..pg td mak ader bli kuih tepung bungkus byk gle...walaupown byk me soh mak bli lg sbb me nak bw balik..hahah naseb bek mak bli sbb kueh yg sedia ader yg mula2 byk tu dah abes!!!! hahahahha kalo nak taw kueh tepung bungkus nie kueh fav me...kalo balik benta je mesti cr kuaeh nie.....ape yg special sgt ntah...rasa die bese2 je..tp me ttp ske...hahahahha so sape2 yg x pnha tgk tepung bungkus tu...tgk la pic kat bwh nie eh...



ni la tepung bungkus.... nampak mcm lepat pisang kan?? hahahhaha


ni rupenye ble dah buka.. inti die kelapa,,,sdp woooooooo


bg yg nak try test cuba wat kueh nie leh r tgk resipi nie.... hahahahahah me pown x pnah try lg...

Bahan-bahan ( seisi keluarga )

  • 1 cawan tepung beras
  • 2 cawan santan
  • secubit garam
  • daun pisang di layang skit ke ats api kecil
  • utk inti;
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 2-3 keping gula melaka
  • 4 sudu tepung pulut
  • sehelai daun pandanh di simpul

Cara-cara

  1. Kelapa yang di parut (bahagian putih sahaja) dimasak bersama gula melaka dan daun pandan sehingga kering. Bulat-bulatkan dan golek di atas tepung pulut. Ketepikan dahulu.
  2. T
     Bancuh tepung beras bersama santan dan masukkan sedikit garam. Kacau hingga separuh masak. Ambil dua sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan inti dan tutup dengan dua sudu lagi tepung. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun. Kemudian kukus selama 15-20 minit



~eQaSuJu~

No comments:

Post a Comment